|
Forum Dyskusyjne
dla wszystkich!
|
Poszukuję... |
Autor |
Wiadomo |
Mószka
Panna_M. (;
Imi: Asieńka
Wiek: 33 Doczya: 05 Mar 2007 Posty: 2329 Skd: Częstochowa
|
|
|
|
|
Anoniman
Doczy: 10 Pa 2008 Posty: 1257
|
Wysany: 2008-10-23, 18:26
|
|
|
Mószka napisa/a: | czy ktoś z Was robił w domu cytrynówkę? |
Czy ta cytrynówka to jest to o czym myślę? ? Jeśli tak, to ja bym wziął litr spirytu lub wódki i zmieszał to z dużą ilością kwasku cytrynowego xD |
|
|
|
|
BazyL
Imi: Peter
Wiek: 33 Doczy: 12 Maj 2007 Posty: 1699 Skd: Lublin
|
Wysany: 2008-10-23, 23:41
|
|
|
Kod: | Składniki:
CYTRYNÓWKA I
Składniki:
6 cytryn
12 łyżek cukru
alkohol 40 %
Sposób wykonania:
5 cytryn umyć i obrać ze skórki, szóstą wyszorować i sparzyć. Wszystkie pokroić w plastry, wrzucić do około 2 litrowego słoja, zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie zalać alkoholem do pełna.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 dni. Okresowo wstrząsać. Ciecz zlać, przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na minimum 1 miesiąc.
Im dojrzewa dłużej tym jest smaczniejsza.
***
CYTRYNÓWKA II
Składniki:
5 cytryn
1 l spirytusu
1 i 1/4 l wody
1 i 1/5 szklanki cukru
8g cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Cytryny zalewamy w całości (w skórkach) spirytusem na 2-3 dni. Wodę gotujemy z cukrami i studzimy.
Cytryny kroimy na pół i wyciskamy sok. Przecedzamy sok, łączymy z wodą i spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny.
***
CYTRYNÓWKA III
Składniki:
0,5 l czystej wódki
22 łyżeczki cukru
44 ziarnka kawy
1 cytryna
Sposób wykonania:
Cytrynę umyć, sparzyć ponakłuwać wykałaczką i wraz z pozostałymi składnikami wrzucić do słoja.
Gotowa po ok 4 tygodniach.
***
CYTRYNÓWKA IV
Składniki:
16 cytryn
2 szklanki cukru
10-11 szklanki wody
2 l spirytusu
Sposób wykonania:
Wodę z cukrem zagotować, ostudzić. Cytryny należy sparzyć gorącą wodą, lekko rozwałkować rękami - lepiej wydają sok - odciąć końce, przekroić na pół , każdą połówkę wydrążyć łyżeczką.
Sok z miąższem należy zlać do garnka. Następnie trzeba zalać wszystko ostudzoną wodą z cukrem.
Wymieszać i dodać spirytus, ponownie wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i zostawić na 48 godzin.
Odcedzić cytryny od płynu, wycisnąć nadmiar trunku z każdej połówki - nie za mocno.
Przelać zawartość garnka przez sitko. Miąższ, który w nim osiądzie można wycisnąć.
Wszystko przefiltorwać i rozlać do butelek.
***
CYTRYNÓWKA KORZENNA
Składniki:
6 cytryn wyszorowanych, sparzonych i porojonych na cienkie plasterki (wyrzucić pestki)
kilka ziaren kardamonu
1 łyżeczka goździków
po 1 łyżeczce mielonego kardamonu i cynamonu (może być kora)
1,5 l wódki
Sposób wykonania:
Cytryny wycisnąć i wrzucić do dużego słoika, dodać ziarna kardamonu, goździki, mielony kardamon i cynamon (lub połamaną korę). Wszystko zalać wódką i macerować około 6 tygodni.
Później przecedzić, przefiltrować. Jeśli ktoś lubi słodką, to dosłodzić syropem cukrowym wedle uznania.
***
CYTRYNÓWKA WYŚMIENITA
Składniki:
0,5 l wódki
6 cytryn
4 łyżki cukru
3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (pamiętać o sparzeniu). Sok z cytryn wymieszać z wódką, dodać miód, cukier, skórkę z cytryny, mieszać do rozpuszczenia cukru.
Wlać do butelek, zostawić na tydzień.
Po tygodniu gotowa do spożycia.
***
CYTRYNÓWKA WYTRAWNA
Składniki:
4 cytryny,
500 ml wódki,
100 ml spirytusu,
3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Cytryny wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć grubo skórkę ze wszystkich i wycisnąć sok tylko z dwóch cytryn.
Zagotować w rondelku 50 ml wody z cukrem i wyciśniętym sokiem. Przecedzić
przez gęste sitko i wlać spirytus. Dobrze wymieszać. Wsypać do butelki startą skórkę, wlać spirytus i wódkę.
Szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Wódeczkę przefiltrować i przelać do ozdobnej butelki.
|
Jeden z wielu przepisów na cytrynówkę, jeden z bardziej smakowych, choć absynth i tak bije mnie na kolana, ten od Justynki *huuuuug*
Mam nadzieję, że pomogłem.
I ja mam takie pytanie: Ktoś może zna przepis na tradycyjne Tonkatsu? |
_________________ A-well-a everybody's heard about the bird
Bird, bird, bird, b-bird's the word |
Ostatnio zmieniony przez BazyL 2008-10-23, 23:42, w caoci zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2008-10-26, 10:04
|
|
|
BazyL napisa/a: | Ktoś może zna przepis na tradycyjne Tonkatsu? |
Ale chodzi Ci o sam sos czy potrawę? Bo to nazjywczczajniejszy kotlet tyle, że pokrojony w paski... |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
Eos
boska jak diabli
Imi: Justyna
Wiek: 34 Doczya: 14 Lis 2006 Posty: 3112 Skd: Łódź
|
Wysany: 2008-10-26, 13:29
|
|
|
It consists of a breaded, deep-fried pork cutlet one to two centimeters thick and sliced into bite-sized pieces, generally served with shredded cabbage.
Ja wiem, czy taki zwykły ; O |
_________________ Oceniaj mnie, niech jad strumieniami leje się! |
|
|
|
|
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2008-10-26, 21:50
|
|
|
u nas serwują to w takiej jednej restauracji i we wersji dziecięcej jest pierś z kurczaka a dorosły ma normalnego kotleta
jednak pomyliłam z katsu |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
BazyL
Imi: Peter
Wiek: 33 Doczy: 12 Maj 2007 Posty: 1699 Skd: Lublin
|
Wysany: 2008-10-26, 21:58
|
|
|
ja jadłem z kurczaka. w domu próbowałem zrobić, ryż ok, cycek drobiowy ok, ale sos mi nie wyszedł. Niby przepis z książki kucharskiej, ale cholerka niestety....obleśny. To jak można to pełen przepis. |
_________________ A-well-a everybody's heard about the bird
Bird, bird, bird, b-bird's the word |
|
|
|
|
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2008-10-26, 22:18
|
|
|
BazyL, sosy masz gotowe w sklepach |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
BazyL
Imi: Peter
Wiek: 33 Doczy: 12 Maj 2007 Posty: 1699 Skd: Lublin
|
Wysany: 2008-10-26, 22:22
|
|
|
ojj tam gotowe ja tam chemii nie kupuję. Wolę sam coś zrobić i się nauczyć. o. Przynajmniej będzie więcej pożytku. po 2 te sklepowe są dla mnie za słone. |
_________________ A-well-a everybody's heard about the bird
Bird, bird, bird, b-bird's the word |
|
|
|
|
Mószka
Panna_M. (;
Imi: Asieńka
Wiek: 33 Doczya: 05 Mar 2007 Posty: 2329 Skd: Częstochowa
|
Wysany: 2013-09-04, 17:19
|
|
|
Macie jakieś fajne sprawdzone pomysły na wszelkie zapiekanki makaronowe? |
_________________
Móha rucha karalucha,
A kieliszek jest bez ucha. |
|
|
|
|
Nena
Doczya: 19 Lis 2006 Posty: 1743
|
Wysany: 2013-12-12, 12:12
|
|
|
Mószka napisa/a: | Macie jakieś fajne sprawdzone pomysły na wszelkie zapiekanki makaronowe? |
Ja lubię tą z 'pomysł na'. Zapiekanka z szynką i pieczarkami. Bardzo dobra jest. |
|
|
|
|
ankaanka
Wiek: 32 Doczya: 28 Maj 2006 Posty: 2660 Skd: Bogumiłowice
|
Wysany: 2013-12-12, 18:11
|
|
|
Kiedyś z tego, co mi się uwidziało zrobiłam zapiekankę i wyszła tak dobra, że aż zapisałam sobie przepis Jeśli pod makaron podchodzi też tortellini to daję przepisidło (możliwe że gdzieś już tu wrzucałam, ale newermajnd )
Cytat: | 125g tortellini serowego
15dag boczku
½ zielonego pepperoni
1 ząbek czosnku
3 średnie pieczarki
2 zielone papryki (średnia i mała, ewentualnie jedna baaaardzo duża)
1 serek topiony (półpłynny)
mniej niż ½ szklanki mleka lub śmietanki 18% łaciatej.
120g tartego sera żółtego
koperek
sól, pieprz, ostra papryka
Tortellini ugotować wg przepisu.
Pokroić paprykę w średnią, pieczarki w dużą kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć (można na maśle). Między czasie posiekać czosnek i pepperoni (bez pestek), posypać odrobiną soli. Po chwili dodać do zrumienionego boczku. Włączyć piekarnik. Gdy czosnek się lekko zrumieni, dodać najpierw pieczarki (od razu posolić, by puściły sok), po chwili paprykę. Dodać pieprz i sól, co jakiś czas mieszać składniki na patelni. Do garnuszka wlać mleko, serek topiony, dodać połowę sera żółtego, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Podgrzewać, aż ser się rozpuści i całość będzie gorąca.
Ugotowane tortellini przełożyć do naczynia żaroodpornego (średniej wielkości lub pokrywka z dużego). Na makaron wyłożyć zawartość patelni. Całość polać serowym sosem, następnie posypać pozostałym serem żółtym, na koniec siekanym lub suszonym koperkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż ser na wierzchu się roztopi.
Smacznego |
|
_________________ "-Jeśli nie możesz się nauczyć jeździć na słoniu, naucz się przynajmniej jeździć konno.
-Co to jest słoń?
-Rodzaj borsuka - wyjaśniła Babcia."
/Terry Pratchett - Równoumagicznienie/ |
|
|
|
|
Nena
Doczya: 19 Lis 2006 Posty: 1743
|
Wysany: 2013-12-14, 13:24
|
|
|
Szukam tego filmu
Przekopałam internet i nic nie widzę, więc może ktoś inny da radę. |
|
|
|
|
xacreus2
Doczy: 06 Sty 2024 Posty: 12467 Skd: 323
|
|
|
|
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|