Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, wielotematyczne, ogólnotematyczne
  FAQ FAQ   Użytkownicy  Użytkownicy   Regulamin  Korepetycje   Zaloguj  Zaloguj   Rejestracja  Rejestracja   Regulamin  Regulamin
 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Marki
2007-12-05, 15:04
Mały problemik (taki ciut, ciut :P) z formatowaniem dysku
Autor Wiadomość
doopek 
mroczny półksiężyc



Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 525
Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-03, 19:09   Mały problemik (taki ciut, ciut :P) z formatowaniem dysku

I have a problem. Nie mogę sformatować dysku na żaden możliwy sposób. Nie będę opisywał gdzie i jaki błąd mi wyskakuje itd, bo mam pewne podejrzenia co do owej "niemocy" i alternatywne wyjście. Kolega stwierdził, że mam dysk "na sata" (cokolwiek to nie jest, wspominał też coś o czerwonym kabelku xD) i że potrzebuję jakichś specjalnych sterowników, co by mi umożliwiły sformatowanie dysku. Czy ktoś wie o co tu chodzi, lub jest wstanie wskazać mi jakiś link, pod którym mógłbym znaleźć takie sterowniki? Proszę... Nie błagam o jakąś pomoc, bo już od dwóch tygodni kombinuje co by tu zrobić, żeby sprawę załatwić i do żadnego rozwiązania dojść nie mogę... :/

Proszę o korzystanie z działu "Pomoc". Przesunięte. Marki
_________________
"Jestem jaki jestem. Inny nie będę... BO NIE CHCĘ!!"
Ostatnio zmieniony przez Marki 2007-12-03, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
Mietek 
:o



Imię: Andżej
Wiek: 49
Dołączyła: 01 Lis 2007
Posty: 1224
Skąd: Świedry
Wysłany: 2007-12-03, 19:20   

Skoro sata to podaj nazwę i model płyty głównej to spróbujemy pomóc.
Jest też możliwość, że dysk po prostu uszkodzony.
A w jaki sposób nie da się sformatować w ogóle się nie włącza format czy jak?

Proszę o używanie polskich znaków. Marki
_________________

"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi"

"Nasz Bóg jest zazdrosny to na pewno, zazdrosny o moje królestwo z moją królewną"

„ Nie idź przede mną, nie mogę nadążyć. Nie idź za mną, nie mogę być liderem. Po prostu idź ze mną i bądź moim przyjacielem.”
Ostatnio zmieniony przez Marki 2007-12-03, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
doopek 
mroczny półksiężyc



Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 525
Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-03, 19:33   

Kurde, głupio się przyznać, ale jak na faceta to kompletnie się na tym nie znam... Gdzie mogę przeczytać nazwę płyty głównej? Bo chyba nie nosi się tak samo jak procesor...?
Jeśli chodzi o błędy, to najpierw chciałem zainstalować (bez bootowania) zwykłego XP Professional, to mi nie poszedł, bo ja miałem na kompie SP2. No to puściłem potem z bootowaniem, to przy instalacji (tam jak się daje "enter" żeby zainstalować, lub "R" żeby naprawić system) wyskakiwał mi komunikat o nie wykryciu dysku twardego w obu przypadkach... Później załatwiłem sobie instalkę z SP2, to z kolei w pewnym momencie (zanim dotarłem do możliwości "naprawy systemu" wyskakiwał mi błąd, że dysk jest uszkodzona albo zawirusowany [zapewne to drugie] i muszę najpierw rozwiązać ten problem [a niby jak mam to zrobić, skoro system nie dopuścił mnie do możliwości formatowania?]) Pozostała mi możliwość formatowania z dyskietki startowej... Wygrzebałem gdzieś swoją, ale nie czytało mi jej w ogóle (zapewne ze starości), zresztą kolega mówił mi, że XP nie obsługuje jej, przeznaczona jest tylko i wyłącznie dla starszych wersji... Więc sam już nie wiem :/
_________________
"Jestem jaki jestem. Inny nie będę... BO NIE CHCĘ!!"
 
 
 
Autor Wiadomość
Klang 



Wiek: 33
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 1062
Skąd: wziąć na piwo?
Wysłany: 2007-12-03, 19:34   

$zczoneq napisał/a:
Nie będę opisywał gdzie i jaki błąd mi wyskakuje

aha

$zczoneq napisał/a:
Czy ktoś wie o co tu chodzi,

Nie, bo nie będziesz opisywał problemu.

Skoro wiesz, co jest przyczyną to chyba nie ma nic prostszego niż rozwiązanie problemu.
Sterowniki możesz pobrać z witryny producenta sprzętu.

Po co piszesz ten post?
_________________
Tylko na tym miejscu i o takim czasie nie zapomnisz chłopie jak się gra na basie

Świat się nam przygląda i nie życzy źle,
A jeśli jest inaczej to świat mam cały gdzieś...
 
 
 
Autor Wiadomość
Mietek 
:o



Imię: Andżej
Wiek: 49
Dołączyła: 01 Lis 2007
Posty: 1224
Skąd: Świedry
Wysłany: 2007-12-03, 19:44   

To tak sprawdzić nazwę płyty możesz za pomocą darmowego programu EVEREST home edition
i na Windowsie xp tez da się zrobić dyskietkę startową.
_________________

"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi"

"Nasz Bóg jest zazdrosny to na pewno, zazdrosny o moje królestwo z moją królewną"

„ Nie idź przede mną, nie mogę nadążyć. Nie idź za mną, nie mogę być liderem. Po prostu idź ze mną i bądź moim przyjacielem.”
Ostatnio zmieniony przez Marki 2007-12-03, 20:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
doopek 
mroczny półksiężyc



Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 525
Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-03, 20:30   

Klang, ja się nie pytam dlaczego wyskakują mi te błędy i to nie na nie szukam "lekarstwa", więc po co ta głupia uwaga? Nie wiedziałem, że jest kilka wersji tych sterowników (jak wyżej wspomniałem nie znam się zbytnio na tym) i że zależne jest ściągnięcie danej wersji od miejsca występowania kolejnych błędów [lol] Więc na następny raz delikatnie mnie uświadom, a nie tak naskakuj od razu... Mietek jakoś potrafił po ludzku sprowadzić mnie na właściwą drogę...
_________________
"Jestem jaki jestem. Inny nie będę... BO NIE CHCĘ!!"
 
 
 
Autor Wiadomość
Mietek 
:o



Imię: Andżej
Wiek: 49
Dołączyła: 01 Lis 2007
Posty: 1224
Skąd: Świedry
Wysłany: 2007-12-03, 20:41   

Wpisujesz w google EVEREST znajduje CI strony z tym programem ściągasz go załączasz (z obsługą sobie raczej poradzisz) i potem szukasz tam pozycji płyta główna i wklejasz model.
Sprobuj też sobie ściągnąć stąd dysk startowy z windy 98 i spróbować z niego zrobić formata http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
_________________

"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi"

"Nasz Bóg jest zazdrosny to na pewno, zazdrosny o moje królestwo z moją królewną"

„ Nie idź przede mną, nie mogę nadążyć. Nie idź za mną, nie mogę być liderem. Po prostu idź ze mną i bądź moim przyjacielem.”
Ostatnio zmieniony przez Marki 2007-12-03, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
doopek 
mroczny półksiężyc



Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 525
Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-03, 22:01   

Jeśli chodzi o nazwę płyty głównej, to widnieje tam napis "nieznane"
Podam jakieś bliskoznaczne przypisy, może one coś znaczą...
Typ magistrali FSB - Intel Net Burst
Typ magistrali mikro układu - Intel Direct Media Interface
Dalej jest coś o mikro układzie płyty głównej:
Mostek północny - Intel Grantsdale i915P
Mostek południowy - Intel 82801FB ICH6
Coś to znaczy? :P

A i dzieki za ten link z dyskiem startowym :) Zacznę od tego ;)
_________________
"Jestem jaki jestem. Inny nie będę... BO NIE CHCĘ!!"
Ostatnio zmieniony przez doopek 2007-12-03, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
Klang 



Wiek: 33
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 1062
Skąd: wziąć na piwo?
Wysłany: 2007-12-04, 00:18   

Jeżeli trudność sprawia Ci otwarcie obudowy komputera i odczytanie oznaczeń znajdujących się na płycie głównej, dysku czy co tam chcesz to gratuluje. Jak tu nie naskakiwać?

1. Jeżeli dysk jest systemowy to system nie usunie sam siebie.
2. Jeżeli dysk jest w NTFS to bootdyski z czasów FAT nawet go nie zobaczą.
3. Dysk widziany z zewnątrz da się sformatować każdym systemem live - Windows, albo lepiej Linux.
4. Może gdybyś napisał jakie są to błędy można by było znaleźć prostsze rozwiązanie.
5. Może gdybyś był na tyle pracowity, żeby zapamiętać komunikaty - odpowiedź znalazłbyś w Google.

Dobrze, że Ty o programowanie nie pytasz:

Cytat:
Przepraszam, mam problem. W czwartej linijce kodu wyskakuje mi błąd ale nie napiszę wam jaki, niech ktoś mi poda link do strony z innym kompilatorem. mam nadzieję, że inny kompilator lepiej zrozumie o co mi chodziło.


Muszę Cię rozczarować - żaden informatyk na świecie nie ma szklanej kuli i nie znajdzie rozwiązania, jeżeli nie opiszesz objawów.

Jeżeli żaden z podzespołów komputera nie jest uszkodzony fizycznie to dysk można sformatować na wiele sposobów, jeżeli natomiast występuje uszkodzenie to niestety - żaden sterownik nie pomoże.

$zczoneq napisał/a:
że zależne jest ściągnięcie danej wersji od miejsca występowania kolejnych błędów [lol]

:shock:

Otwórz waść to kurwy nędzy tą blaszaną skrzynkę, znajdź nazwę producenta na płycie głównej (to taka zajebiście wielka płytka drukowana wypełniona elementami układów). Ową nazwę wpisz w pole tekstowe znajdujące się na witrynie www.google.com, znajdź oficjalną stronę producenta i ściągnij sterowniki do tego czerwonego kabelka - głupie SATA DRIVERS.

Albo prościej - wgraj je z płyty kompaktowej dołączonej do płyty głównej. Przynajmniej będą drivery kompletne w systemie.
_________________
Tylko na tym miejscu i o takim czasie nie zapomnisz chłopie jak się gra na basie

Świat się nam przygląda i nie życzy źle,
A jeśli jest inaczej to świat mam cały gdzieś...
Ostatnio zmieniony przez Marki 2007-12-04, 15:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
coffee_man 
Linux propaganda



Imię: Marcin
Wiek: 31
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 277
Skąd: /home
Wysłany: 2007-12-04, 08:20   

Klang napisał/a:
3. Dysk widziany z zewnątrz da się sformatować każdym systemem live - windows, albo lepiej linu


Znam lepszy pomysł i na pewno prostszy ;)
http://www.download.net.pl/17398/GParted-LiveCD/
Ściągnij to, wypal, wrzuć do napędu i zrebootuj kompa.
Jak masz odpowiednie bootowanie ustawione w biosie to powinno odpalić płytę- uruchomi Ci się menedżer formatowania/partycjonowania dysku i zrobisz co będziesz chciał :)

Pozdrawiam!
_________________


 
 
 
Autor Wiadomość
doopek 
mroczny półksiężyc



Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 525
Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-04, 08:33   

Jakbyś nie zauważył to pragnę Cię uświadomić, że już opisałem wszystkie błędy. Teraz mogę jeszcze dodać, że przy farmatowaniu z dyskietki startowej to wyświetla mi się komunikat
"Format not supported n drive C:
Format terminated (chyba nie muszę tłumaczyć na Polski?)
To zacytowane przez Ciebie wyżej zdanie było zaznaczeniem mojej irytacji, bo tak zabrzmiało to, co napisałeś wcześniej. Dla pewności:
Cytat:
$zczoneq napisał/a:

Nie będę opisywał gdzie i jaki błąd mi wyskakuje


aha

$zczoneq napisał/a:
Czy ktoś wie o co tu chodzi


Nie, bo nie będziesz opisywał problemu.
Nie będę opisywał gdzie i jaki błąd mi wyskakuje


I na następny raz nie udzielaj mi rad, bo wcale mi nie pomagasz. W tym przypadku Jesteś zbulwersowany moją nie wiedzą w tej dziedziny i starasz się mnie poniżyć. Ja się irytuję. Nie rozumiem czemu od razu mi nie odpowiedziałeś, przecież wyraźnie zadałem pytanie?
A ostatnim zdaniem to mnie w ogóle rozwaliłeś... Świadczy ono tylko o Tobie.
_________________
"Jestem jaki jestem. Inny nie będę... BO NIE CHCĘ!!"
Ostatnio zmieniony przez doopek 2007-12-04, 08:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
Rivenris 
Tech support


Wiek: 34
Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1114
Wysłany: 2007-12-04, 08:37   

Oj $zczoneq... Po prostu zabierz mnie kiedyś do siebie, postaw piwo, a ja Ci to zrobię ^^
 
 
 
Autor Wiadomość
Fantasia 


Dołączyła: 07 Sie 2006
Posty: 3340
Wysłany: 2007-12-04, 09:29   

Rivenris napisał/a:
Oj $zczoneq... Po prostu zabierz mnie kiedyś do siebie, postaw piwo, a ja Ci to zrobię ^^
Takie rozwiązywanie problemów z kompem najbardziej by mi się podobało. ^_^

Klang napisał/a:
Otwórz waść to kurwy nędzy tą blaszaną skrzynkę,
spokojnie... ciesz się, że mi tego nie tłumaczysz to by było dopiero.. :lol:

Koniec OT 8)
_________________
Rivenris, jeśli możesz, to dotrzymaj choć raz danego słowa i oddaj pieniądze pożyczone już dawno temu. Ciężko pracuje i nie mogę być instytucją charytatywną. Byłoby ‘co najmniej śmieszne’ gdyby osoba tak honorowa jak Ty miała długi, prawda? :)
Ostatnio zmieniony przez Fantasia 2007-12-04, 09:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
Klang 



Wiek: 33
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 1062
Skąd: wziąć na piwo?
Wysłany: 2007-12-04, 21:19   

A to tak ciężko było przewidzieć, że dyskietka startowa zawierająca oprogramowanie pamiętające lata 80-te będzie miała problem z formatowaniem nowoczesnych partycji? Nie chcę być złośliwy, ale jeżeli format partycji to NTFS to niepotrzebnie się męczysz.

$zczoneq napisał/a:
z dyskietki startowej

!

$zczoneq napisał/a:
Format not supported on drive C

!
Powiedz po co Ci pomagać?
Dziecko z gimnazjum wie, że to nie ma prawa działać.

http://www.tech-forums.ne...opic/10483.html

!! -> http://www.tech-forums.ne...&threadid=10483
http://www.velocityreview...on-drive-c.html

Wyobraź sobie, że te linki wypluł mi Google, co więcej znajduje się tam rozwiązanie problemu z formatowaniem

_________________
Tylko na tym miejscu i o takim czasie nie zapomnisz chłopie jak się gra na basie

Świat się nam przygląda i nie życzy źle,
A jeśli jest inaczej to świat mam cały gdzieś...
Ostatnio zmieniony przez Marki 2007-12-04, 21:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
doopek 
mroczny półksiężyc



Imię: Marcin
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 525
Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-04, 22:06   

Formatowałem z nowej dyskietki i wtedy wyskoczył mi ten błąd. Mniejsza o to, wiem już jak sobie poradzić i nie warto kontynuować tematu. Mimo wszystko dziękuję za pomoc.
_________________
"Jestem jaki jestem. Inny nie będę... BO NIE CHCĘ!!"
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Reklama: Error: unable to save our links to cache. Please make sure that the folder automaticbacklinks_cache located in the folder /home/s90pl2/domains/mportalik.net.pl/public_html and is writable
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group