Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, wielotematyczne, ogólnotematyczne
  FAQ FAQ   Użytkownicy  Użytkownicy   Regulamin  Korepetycje   Zaloguj  Zaloguj   Rejestracja  Rejestracja   Regulamin  Regulamin
 

Poprzedni temat «» Następny temat
problem natury komputerowej
Autor Wiadomość
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 32
Dołączyła: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skąd: z Księżyca
Wysłany: 2009-04-13, 10:53   problem natury komputerowej

Po pierwsze bateria w laptopie trzyma mi juz maxymalnie 1.5h :/ nie wiem czy wy też macie takie problemy, czy tylko ja? ;p i czym to ewentualnie jest spowodowane?

drugi problem to: gdy miałam nowego laptopa (vista) to filmiki które zgrywałam, z mojej cyfrówki nie zacinały się ani nic, śmigały elegancko (otwierałam je przez standardowy program). Teraz po ponad roku filmów ten program albo w ogóle nie odtwarza i się zawiesza, lub też się mega zacina. :/
why? ;p
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
Autor Wiadomość
Rivenris 
Tech support


Wiek: 33
Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1114
Wysłany: 2009-04-13, 11:18   

Baterię możesz próbować formatować, zawsze to coś da, ale po pewnym czasie i tak pójdzie do wymiany.

Kwestia zacinania jest rozwiązywalna w jeden jedyny pewny sposób: format dysku i reinstalacja systemu. Jeśli masz za dużo śmieci i za duże obciążenie procesora może to też tłumaczyć dlaczego bateria trzyma tak krótko.
 
 
 
Autor Wiadomość
cichy 
nie tylko ja to potrafie :P



Imię: Piotrek
Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 1868
Skąd: Wygoda :)
Wysłany: 2009-04-13, 11:21   

Rivenris napisał/a:
eśli masz za dużo śmieci i za duże obciążenie procesora może to też tłumaczyć dlaczego bateria trzyma tak krótko.


inną przyczyną może być to że masz ustawione na kompie przez przypadek tryb oszczędzanie energii co automatycznie spowalnia całego kompa.. Jeśli nie, to tak jak właśnie Riv napisał
_________________
My heart is yearning, but Paris is burning.
Paris is burning all night long.
My heart is dreaming, but Paris is screaming.
Paris is screaming all night long.
 
 
 
Autor Wiadomość
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 32
Dołączyła: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skąd: z Księżyca
Wysłany: 2009-04-13, 11:22   

Rivenris napisał/a:
Baterię możesz próbować formatować, zawsze to coś da, ale po pewnym czasie i tak pójdzie do wymiany.

tzn rozładować do zera i ładować od nowa?


a często robię tak, że podłączam kompa to prądu i tak siedzę po kilka godzin, może to też dlatego. Spróbuję oczyścić dysk ze śmieci ;p
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
Autor Wiadomość
Rivenris 
Tech support


Wiek: 33
Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1114
Wysłany: 2009-04-13, 11:23   

Raczej odrzuciłem tą możliwość gdy zobaczyłem ile trzyma bateria ;p
 
 
 
Autor Wiadomość
Mószka 
Panna_M. (;



Imię: Asieńka
Wiek: 29
Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 2329
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2009-04-13, 11:26   

A ja jeszcze po cichu się wtrącę z jednym pytaniem, bo miałam zapytać kogoś a zapomniałam i teraz przez ten temat mi się przypomniało^^ Jak kupiłam laptopa z Vistą, to co mam zrobić jak będę chciała zrobić formata? Teoretycznie powinnam kupić oryginalny system? Czy powinnam go gdzieś mieć ze wszystkimi badziewiami dodanymi do laptopa przy zakupie?
_________________
Móha rucha karalucha,
A kieliszek jest bez ucha.
 
 
 
Autor Wiadomość
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 32
Dołączyła: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skąd: z Księżyca
Wysłany: 2009-04-13, 11:34   

Mószka, to jest dobre bo ja żadnej cd nie dostałam ;p
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
Autor Wiadomość
cichy 
nie tylko ja to potrafie :P



Imię: Piotrek
Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 1868
Skąd: Wygoda :)
Wysłany: 2009-04-13, 11:35   

Móh, jeśli już miałaś oryginalnego windowsa na samym początku to powinnaś go mieć teoretycznie albo na dysku albo na którejś z płytek o ile takowe dostałaś. Może też być opcja że będą Ci go robić na nowo tam gdzie kupiłaś ale wątpie, bo wtedy po jakimś czasie mieliby multum kompów do robienia..

Mazin, jeśli chodzi o baterie to tak się dzieje z nimi gdy ma się komputer podłączone do normalnego zasilania i jest włożona bateria.. Gdzieś wyczytałem, że najbardziej bateria traci żywotność gdy jest non stop podłączona do zasilania dlatego też ja gdy tylko mogę to odłączam baterie i jadę na zasilaniu z sieci
_________________
My heart is yearning, but Paris is burning.
Paris is burning all night long.
My heart is dreaming, but Paris is screaming.
Paris is screaming all night long.
Ostatnio zmieniony przez cichy 2009-04-13, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Autor Wiadomość
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 32
Dołączyła: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skąd: z Księżyca
Wysłany: 2009-04-13, 11:48   

czyli wyjmowac baterie jak mam podłączonego kompa?
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
Autor Wiadomość
cichy 
nie tylko ja to potrafie :P



Imię: Piotrek
Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 1868
Skąd: Wygoda :)
Wysłany: 2009-04-13, 11:59   

no tak

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic861589.html


http://www.frazpc.pl/b/134736
_________________
My heart is yearning, but Paris is burning.
Paris is burning all night long.
My heart is dreaming, but Paris is screaming.
Paris is screaming all night long.
 
 
 
Autor Wiadomość
Rivenris 
Tech support


Wiek: 33
Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1114
Wysłany: 2009-04-13, 18:38   

Bateria traci żywotność wiecznie podłączona do zasilania z racji tego, że ogólnie zasi;anie jest do 100%, potem gdy spada do 90% zaczyna znów ładować. TO znaczeni gorsze niż wyczerpywanie do końca i ładowanie.

Mazin napisał/a:
czyli wyjmowac baterie jak mam podłączonego kompa?

Raczej tak.
Mószka napisał/a:
A ja jeszcze po cichu się wtrącę z jednym pytaniem, bo miałam zapytać kogoś a zapomniałam i teraz przez ten temat mi się przypomniało^^ Jak kupiłam laptopa z Vistą, to co mam zrobić jak będę chciała zrobić formata? Teoretycznie powinnam kupić oryginalny system? Czy powinnam go gdzieś mieć ze wszystkimi badziewiami dodanymi do laptopa przy zakupie?
Prawdopodobnie masz płytkę z systemem, sterownikami i dodatkowymi aplikacjami. Jak nie, to do jakiegoś sklepu komputerowego musisz się zwrócić... Albo do mnie ;p
 
 
 
Autor Wiadomość
cichy 
nie tylko ja to potrafie :P



Imię: Piotrek
Dołączył: 05 Sie 2006
Posty: 1868
Skąd: Wygoda :)
Wysłany: 2009-04-13, 19:04   

Rivenris napisał/a:
Prawdopodobnie masz płytkę z systemem, sterownikami i dodatkowymi aplikacjami. Jak nie, to do jakiegoś sklepu komputerowego musisz się zwrócić... Albo do mnie ;p


no , albo wersja reinstalacyjna na dysku jak w moim przypadku jest :)
_________________
My heart is yearning, but Paris is burning.
Paris is burning all night long.
My heart is dreaming, but Paris is screaming.
Paris is screaming all night long.
 
 
 
Autor Wiadomość
Rivenris 
Tech support


Wiek: 33
Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1114
Wysłany: 2009-04-13, 21:43   

Ale to na osobnej partycji, ja to traktuję jako dołączone do kompa, bo tej części dysku nie używasz i traktujesz ją bardziej jako dołączoną do kompa niż część jego zawartości ;p Ale jak masz na dysku wszystko, to raczej masz jakąś nielegalną wersję systemu, bo mając licencję na system powinnaś dostać i płytkę oryginalną do tego.
 
 
 
Autor Wiadomość
Mietek 
:o



Imię: Andżej
Wiek: 49
Dołączyła: 01 Lis 2007
Posty: 1224
Skąd: Świedry
Wysłany: 2009-04-15, 21:33   

Mazin:

Odnośnie baterii. Jeżeli Ci widocznie krócej "trzyma" niż kiedyś to jest typowy objaw zużycia i najlepszym wyjściem jest po prostu zakup nowej. Format tutaj nic nie da, ponieważ formatowanie jest skuteczne tylko wtedy gdy robimy je na samym początku użytkowania baterii. Poza tym słyszałem, że nowe typy ogniw nie potrzebują już w ogóle formatowania.
Odnośnie zwieszania to tak jak wyżej pisali: albo format, albo próba przeskanowania komputera antywirusem - wiele robaków lubi znacznie spowalniać komputer.

Mószka:
Poszukaj po prostu w papierach, które dostałaś do laptopa. Jeżeli nie ma tam żadnej licencji to świadczy o tym, że system był piracki (nawet firmowo się zdarzają takie sytuacje) i masz pecha. A jeżeli jest licencja to możesz sobie ściągnąć z neta instalkę do visty i bezproblemowo używać na zasadach licencji.
 
 
 
Autor Wiadomość
Nena 



Dołączyła: 19 Lis 2006
Posty: 1743
Wysłany: 2009-04-15, 22:16   

Mószka napisał/a:
A ja jeszcze po cichu się wtrącę z jednym pytaniem, bo miałam zapytać kogoś a zapomniałam i teraz przez ten temat mi się przypomniało^^ Jak kupiłam laptopa z Vistą, to co mam zrobić jak będę chciała zrobić formata? Teoretycznie powinnam kupić oryginalny system? Czy powinnam go gdzieś mieć ze wszystkimi badziewiami dodanymi do laptopa przy zakupie?

Ja też nie dostałam płytki. Po prostu robisz formata z dysku recovery vista.
A jak nie masz to po prostu ściągasz Viste i cd-kay spisujesz spod laptopa tyle.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Reklama: Error: unable to save our links to cache. Please make sure that the folder automaticbacklinks_cache located in the folder /home/s90pl2/domains/mportalik.net.pl/public_html and is writable
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group