Forum Dyskusyjne Strona Gwna Forum Dyskusyjne
dla wszystkich!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: Krystyna
2007-06-15, 22:56
Coś z niczego :)
Autor Wiadomo
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 36
Doczya: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skd: z Księżyca
Wysany: 2009-05-26, 21:23   

annoth, a śmietane dodałeś? :P i na pewno ser topiony dodałeś? może wystarczyło dłużej go 'rozpuszczać' :) a jeśli jest dziwny to najlepiej w ten garnek wrzuć makaron i dokładnie wymieszać :)
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
annoth 
slave



Imi: Łukasz
Wiek: 34
Doczy: 30 Sty 2007
Posty: 2683
Skd: Sanok
Wysany: 2009-05-26, 21:28   

Mazin napisa/a:
annoth, a śmietane dodałeś? :P

nie, nie miałem... ale Ty w swoim opisie też nie dałaś ;> ;)

Mazin napisa/a:
i na pewno ser topiony dodałeś?

tak :D chyba że kłamią na opakowaniu...

Mazin napisa/a:
może wystarczyło dłużej go 'rozpuszczać'

tyle że on już zaczął się ścinać i wcale się nie rozpuszczał :P może to kwestia tłuszczu do smażenia... może dlatego że to było na kiełbasie <myśli>




no ale dobra, nvm. I tak było dobre :D
_________________
"W annoth'u (...) najbardziej denerwuje mnie jego annothowatość."
ˆ mjuzik

Eos napisa/a:
Ech, te baby... gupie :p .
 
 
 
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 36
Doczya: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skd: z Księżyca
Wysany: 2009-05-27, 09:36   

No jak dodasz śmietanę to powinno być gładko :P ale jak robiłam swój makaron bez to też ten ser dziwny się robił ale tak jak mówię wrzuciłam w to makaron i dokładnie wymieszałam i było smacznie ^^ Możesz też kolejnym razem wlać w rondelek trochę mleka i wtedy dodać serki, żeby miało to konsystencje sosu, następnie wlać na patelnię gdzie już masz kiełbasę/kurczaka etc wtedy będzie smakowite :)

A propo coś z niczego lubię też zwykłą kiełbaskę podsmażyć ( w kostkę), z cebulką, następnie wkroić w to pomidora, dodać trochę przecieru, dorzucić ogórka kiszonego, wsypać oregano + makaron, też pycha :D

przed chwilą zrobiłam chruściki, kg mąki, na oko dolałam mleka, dwa jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, i wyszły pyszne faworki :P

Poza tym kiedyś też mama robiła mi słone naleśniki (nie dodawała cukru ;p ), brałam parówkę i wkładałam w naleśnik parówkę, kawałek sera żółtego, papryka (według uznania inne warzywa), wkładałam do mikrofalówki lub piekarnika, posypywałam trochę serem i oregano + keczup pycha XD

ogólnie to nie przepadam za domowymi obiadami takimi jak karkówka, schabowe itp dlatego też często kombinuję rzeczy z makaronem itp ^^

Można też pokroić kiełbaskę z cebulą, podsmażyć ugotowany makaron w to wrzucić, i wbić jajko, mieszać aż się zetnie, można posypać serem ale nie trzeba :) też daje rade.

Ja np. jak byłam mała uwielbiałam jak mama odsmażała mi makaron i na tarce na dużych oczkach ścierała mi na to już wcześniej ugotowane jajo na twardo :P ( sąsiadka dorzuca do tego jeszcze boczek)
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
Żabka 
I'm schisopremic



Imi: Monika
Wiek: 33
Doczya: 11 Lip 2006
Posty: 1893
Skd: Kraków
Wysany: 2009-05-27, 16:15   

A ja właśnie na patelni zasmażyłam kiełbaskę pokrojoną w kostkę, do tego wrzuciłam połowę pomidora (obranego i okrojonego w kostkę) W między czasie, zaparzyłam ok. 1/4 makaronu z zupki chińskiej. Doprawiłam pomidory i kiełbaskę solą, pieprzem, bazylia i papryką ostrą w proszku, wrzuciłam do tego zaparzony i odsączony makaron, zamieszałam i..gotowe.
_________________
"Nienormalność to normalność, która nie mieści się w normach normalności drugiego człowieka."
 
 
 
vicky


Doczy: 28 Maj 2009
Posty: 50
Wysany: 2009-05-28, 10:52   

Też lubię makaron z chińskiej zupki z dodatkami :)

Ja to robię tak że najpierw na patelni smaże warzywa surowe i takie z mrożonek dodaje małe kawałki kurczaka i to sie smaży. potem wrzucam tam makaron , mieszam i podsmażam wszytsko razem. na koniec dorzucam jeszcze trochę szczypiorku :)
 
 
 
Żabka 
I'm schisopremic



Imi: Monika
Wiek: 33
Doczya: 11 Lip 2006
Posty: 1893
Skd: Kraków
Wysany: 2009-10-03, 14:18   

Placuszki z Traugutta xD

SKŁAD:
- 2,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- łyżeczka cynamonu
- 3 starte goździki
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki konfitury malinowej
- karmel (ok. 3 łyżki masła + ok. 4-5 łyżek cukru, zasmażane na patelni, ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji)
- starte jabłka - 3 sztuki, lekko oprószone cukrem i skropione sokiem z cytryny

PRZYRZĄDZENIE:
W misce/garnku/czymkolwiek wymiesza wszystkie sypkie składniki, powoli dodawac wodę ciągle mieszając, dodac konfiturę i karmel, wymieszac do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodac jabłka, wymieszac (ciasto powinno byc całkiem gęste). Smażyc na rozgrzanym tłuszczu, małe placuszki ^^
Gotowe!

Jest to osobisty, właśnie wymyślony i sprawdzony przepis mój i Eos :D
_________________
"Nienormalność to normalność, która nie mieści się w normach normalności drugiego człowieka."
 
 
 
annoth 
slave



Imi: Łukasz
Wiek: 34
Doczy: 30 Sty 2007
Posty: 2683
Skd: Sanok
Wysany: 2009-10-04, 20:28   

Dobre to? :>
_________________
"W annoth'u (...) najbardziej denerwuje mnie jego annothowatość."
ˆ mjuzik

Eos napisa/a:
Ech, te baby... gupie :p .
Ostatnio zmieniony przez annoth 2009-10-04, 20:29, w caoci zmieniany 1 raz  
 
 
 
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 36
Doczya: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skd: z Księżyca
Wysany: 2009-10-04, 20:31   

ciasto bez jajek? hmm ;p
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
annoth 
slave



Imi: Łukasz
Wiek: 34
Doczy: 30 Sty 2007
Posty: 2683
Skd: Sanok
Wysany: 2009-10-04, 20:44   

to nie jest ciasto, tylko placki :) smażone, nie pieczone.
_________________
"W annoth'u (...) najbardziej denerwuje mnie jego annothowatość."
ˆ mjuzik

Eos napisa/a:
Ech, te baby... gupie :p .
 
 
 
Krystyna 
bitch, please



Wiek: 36
Doczya: 16 Lip 2006
Posty: 6281
Skd: z Księżyca
Wysany: 2009-10-04, 20:47   

annoth napisa/a:
to nie jest ciasto, tylko placki :) smażone, nie pieczone.

oczywiście, ale żeby usmażyć te placuszki trzeba wyrobić ciasto (masę, a nie placek). Dlatego pytam czy na pewno bez jajek:)
_________________
Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.

Once you go black, you never go back.
 
 
Żabka 
I'm schisopremic



Imi: Monika
Wiek: 33
Doczya: 11 Lip 2006
Posty: 1893
Skd: Kraków
Wysany: 2009-10-04, 21:34   

Na pewno bez jajek - nie miałyśmy jajek. A casto wygląda jak hmm..na placki ziemniaczane, znaczy taka konsystencja :P
Czy dobre? Tak. Na mieszkaniu wszystkim smakowały :)
_________________
"Nienormalność to normalność, która nie mieści się w normach normalności drugiego człowieka."
 
 
 
Zaheel 
Boski prototyp - mutant



Doczya: 10 Sty 2007
Posty: 1675
Skd: z Nibylandii
Wysany: 2009-10-06, 16:49   

Potwierdzam , placuszki są znakomite ;)
_________________
''To rewolwer w twojej kieszeni, czy po prostu przyjemnie ci mnie widzieć?"

"Rzeczywistość jest wynikiem braku alkoholu"
 
 
 
ankaanka 



Wiek: 32
Doczya: 28 Maj 2006
Posty: 2660
Skd: Bogumiłowice
Wysany: 2009-10-19, 20:17   

Może nie tajtańszy przepis (głównie ze względu na to, że ryby nie są tanie :P ), ale za to banalny w przygotowaniu (choć wiele osób twierdzi, że co ma styczność z piekarnikiem, to się trudno robi, a nie prawda :P )

No więc: bierzemy sobie filet rybny (świeży, nie mrożony!), odkrawamy płetwy, kroimy na plastry jakie tam chcemy i obsypujemy najnormalniejszą w świecie przyprawą do ryb. Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciut-ciuteńkę oleju i układamy tęże rybcię. I znów ją olejem po wierzchu kapkę. Wkładamy toto w całości do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni) na jakieś 40-60 minut (zależy jaki gruby filet, poza tym mam zepsuty piekarnik i co ryba to inny czas, więc nie potrafię dokładnie powiedzieć ile ma się ryba piec). Jak wyjmiemy z piekarnika, to jest gotowa do jedzenia. Sam proces jak widać trwa około godziny, ale większość czasu spędzamy siedząc przed komputerem niż w kuchni :P

Do tego pasuje taka oto sałatka:
pół główki kapusty pekińskiej
8 paluszków surimi (czyli mniej niż jedno opakowanie za 2,40zł)
trochę łososia wędzonego
To powyżej pokroić lub posiekać jak kto lubi, a wszystko skropić sokiem z połówki cytryny i zmieszaną w słoiczku oliwą (olejem) z wodą (po dwie łyżki), solą i pieprzem.

Oto cały mój niedzielny obiad :D Może do końca nie jest to coś z niczego, bo i ryba i surimi, ale na dobrą sprawę składników to dużo nie ma, więc ośmieliłam się tu to wrzucić.
_________________
"-Jeśli nie możesz się nauczyć jeździć na słoniu, naucz się przynajmniej jeździć konno.
-Co to jest słoń?
-Rodzaj borsuka - wyjaśniła Babcia."
/Terry Pratchett - Równoumagicznienie/
Ostatnio zmieniony przez ankaanka 2009-10-19, 20:18, w caoci zmieniany 1 raz  
 
 
 
Nena 



Doczya: 19 Lis 2006
Posty: 1743
Wysany: 2009-12-05, 13:10   

Nenie dziś zachciało się coś słodkiego, pogrzebała więc na youtubie i znalazła fajny przepis na ciasto czekoladowe w 5minut.
Potrzebny będzie jedynie kubek i mikrofala.
Składniki:
-4łyżki mąki
-4łyżki kakao
-Jedno jajko
-3łyżki mleka
-3łyżki oleju
-kilka kropel aromatu waniliowego.
Wszystkie sypkie rzeczy wsypujemy do kubka, mieszamy. Dodajemy produkty płynne, ponownie mieszamy. Wstawiamy kubek do mikrofali na 3-4min i mamy ciasto. Uwaga, można dodać trochę proszku do pieczenia-ale może wylecieć z kubka.
Smacznego ;P
Ostatnio zmieniony przez Nena 2009-12-05, 13:15, w caoci zmieniany 1 raz  
 
 
 
Mószka 
Panna_M. (;



Imi: Asieńka
Wiek: 33
Doczya: 05 Mar 2007
Posty: 2329
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-12-05, 14:31   

I zrobiłaś? Jak wyszło, bo jestem ciekawa :P chciałam też zrobić, już zaczęłam, ale mi kakałka zabrakło, więc ciekawość moja została niezaspokojona ;d;/
_________________
Móha rucha karalucha,
A kieliszek jest bez ucha.
 
 
 
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group