|
Forum Dyskusyjne
dla wszystkich!
|
Przesunity przez: Krystyna 2007-06-15, 22:56 |
Coś z niczego :) |
Autor |
Wiadomo |
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2009-05-26, 21:23
|
|
|
annoth, a śmietane dodałeś? i na pewno ser topiony dodałeś? może wystarczyło dłużej go 'rozpuszczać' a jeśli jest dziwny to najlepiej w ten garnek wrzuć makaron i dokładnie wymieszać |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
annoth
slave
Imi: Łukasz
Wiek: 34 Doczy: 30 Sty 2007 Posty: 2683 Skd: Sanok
|
Wysany: 2009-05-26, 21:28
|
|
|
Mazin napisa/a: | annoth, a śmietane dodałeś? |
nie, nie miałem... ale Ty w swoim opisie też nie dałaś ;>
Mazin napisa/a: | i na pewno ser topiony dodałeś? |
tak chyba że kłamią na opakowaniu...
Mazin napisa/a: | może wystarczyło dłużej go 'rozpuszczać' |
tyle że on już zaczął się ścinać i wcale się nie rozpuszczał może to kwestia tłuszczu do smażenia... może dlatego że to było na kiełbasie <myśli>
no ale dobra, nvm. I tak było dobre |
_________________ "W annoth'u (...) najbardziej denerwuje mnie jego annothowatość."
mjuzik
Eos napisa/a: | Ech, te baby... gupie . |
|
|
|
|
|
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2009-05-27, 09:36
|
|
|
No jak dodasz śmietanę to powinno być gładko ale jak robiłam swój makaron bez to też ten ser dziwny się robił ale tak jak mówię wrzuciłam w to makaron i dokładnie wymieszałam i było smacznie ^^ Możesz też kolejnym razem wlać w rondelek trochę mleka i wtedy dodać serki, żeby miało to konsystencje sosu, następnie wlać na patelnię gdzie już masz kiełbasę/kurczaka etc wtedy będzie smakowite
A propo coś z niczego lubię też zwykłą kiełbaskę podsmażyć ( w kostkę), z cebulką, następnie wkroić w to pomidora, dodać trochę przecieru, dorzucić ogórka kiszonego, wsypać oregano + makaron, też pycha
przed chwilą zrobiłam chruściki, kg mąki, na oko dolałam mleka, dwa jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, i wyszły pyszne faworki
Poza tym kiedyś też mama robiła mi słone naleśniki (nie dodawała cukru ), brałam parówkę i wkładałam w naleśnik parówkę, kawałek sera żółtego, papryka (według uznania inne warzywa), wkładałam do mikrofalówki lub piekarnika, posypywałam trochę serem i oregano + keczup pycha XD
ogólnie to nie przepadam za domowymi obiadami takimi jak karkówka, schabowe itp dlatego też często kombinuję rzeczy z makaronem itp ^^
Można też pokroić kiełbaskę z cebulą, podsmażyć ugotowany makaron w to wrzucić, i wbić jajko, mieszać aż się zetnie, można posypać serem ale nie trzeba też daje rade.
Ja np. jak byłam mała uwielbiałam jak mama odsmażała mi makaron i na tarce na dużych oczkach ścierała mi na to już wcześniej ugotowane jajo na twardo ( sąsiadka dorzuca do tego jeszcze boczek) |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
Żabka
I'm schisopremic
Imi: Monika
Wiek: 33 Doczya: 11 Lip 2006 Posty: 1893 Skd: Kraków
|
Wysany: 2009-05-27, 16:15
|
|
|
A ja właśnie na patelni zasmażyłam kiełbaskę pokrojoną w kostkę, do tego wrzuciłam połowę pomidora (obranego i okrojonego w kostkę) W między czasie, zaparzyłam ok. 1/4 makaronu z zupki chińskiej. Doprawiłam pomidory i kiełbaskę solą, pieprzem, bazylia i papryką ostrą w proszku, wrzuciłam do tego zaparzony i odsączony makaron, zamieszałam i..gotowe. |
_________________ "Nienormalność to normalność, która nie mieści się w normach normalności drugiego człowieka." |
|
|
|
|
vicky
Doczy: 28 Maj 2009 Posty: 50
|
Wysany: 2009-05-28, 10:52
|
|
|
Też lubię makaron z chińskiej zupki z dodatkami
Ja to robię tak że najpierw na patelni smaże warzywa surowe i takie z mrożonek dodaje małe kawałki kurczaka i to sie smaży. potem wrzucam tam makaron , mieszam i podsmażam wszytsko razem. na koniec dorzucam jeszcze trochę szczypiorku |
|
|
|
|
Żabka
I'm schisopremic
Imi: Monika
Wiek: 33 Doczya: 11 Lip 2006 Posty: 1893 Skd: Kraków
|
Wysany: 2009-10-03, 14:18
|
|
|
Placuszki z Traugutta xD
SKŁAD:
- 2,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- łyżeczka cynamonu
- 3 starte goździki
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki konfitury malinowej
- karmel (ok. 3 łyżki masła + ok. 4-5 łyżek cukru, zasmażane na patelni, ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji)
- starte jabłka - 3 sztuki, lekko oprószone cukrem i skropione sokiem z cytryny
PRZYRZĄDZENIE:
W misce/garnku/czymkolwiek wymiesza wszystkie sypkie składniki, powoli dodawac wodę ciągle mieszając, dodac konfiturę i karmel, wymieszac do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodac jabłka, wymieszac (ciasto powinno byc całkiem gęste). Smażyc na rozgrzanym tłuszczu, małe placuszki ^^
Gotowe!
Jest to osobisty, właśnie wymyślony i sprawdzony przepis mój i Eos |
_________________ "Nienormalność to normalność, która nie mieści się w normach normalności drugiego człowieka." |
|
|
|
|
annoth
slave
Imi: Łukasz
Wiek: 34 Doczy: 30 Sty 2007 Posty: 2683 Skd: Sanok
|
Wysany: 2009-10-04, 20:28
|
|
|
Dobre to? |
_________________ "W annoth'u (...) najbardziej denerwuje mnie jego annothowatość."
mjuzik
Eos napisa/a: | Ech, te baby... gupie . |
|
Ostatnio zmieniony przez annoth 2009-10-04, 20:29, w caoci zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2009-10-04, 20:31
|
|
|
ciasto bez jajek? hmm |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
annoth
slave
Imi: Łukasz
Wiek: 34 Doczy: 30 Sty 2007 Posty: 2683 Skd: Sanok
|
Wysany: 2009-10-04, 20:44
|
|
|
to nie jest ciasto, tylko placki smażone, nie pieczone. |
_________________ "W annoth'u (...) najbardziej denerwuje mnie jego annothowatość."
mjuzik
Eos napisa/a: | Ech, te baby... gupie . |
|
|
|
|
|
Krystyna
bitch, please
Wiek: 36 Doczya: 16 Lip 2006 Posty: 6281 Skd: z Księżyca
|
Wysany: 2009-10-04, 20:47
|
|
|
annoth napisa/a: | to nie jest ciasto, tylko placki smażone, nie pieczone. |
oczywiście, ale żeby usmażyć te placuszki trzeba wyrobić ciasto (masę, a nie placek). Dlatego pytam czy na pewno bez jajek:) |
_________________ Ja nie szukam szczęścia, ja je tworzę.
Once you go black, you never go back. |
|
|
|
|
Żabka
I'm schisopremic
Imi: Monika
Wiek: 33 Doczya: 11 Lip 2006 Posty: 1893 Skd: Kraków
|
Wysany: 2009-10-04, 21:34
|
|
|
Na pewno bez jajek - nie miałyśmy jajek. A casto wygląda jak hmm..na placki ziemniaczane, znaczy taka konsystencja
Czy dobre? Tak. Na mieszkaniu wszystkim smakowały |
_________________ "Nienormalność to normalność, która nie mieści się w normach normalności drugiego człowieka." |
|
|
|
|
Zaheel
Boski prototyp - mutant
Doczya: 10 Sty 2007 Posty: 1675 Skd: z Nibylandii
|
Wysany: 2009-10-06, 16:49
|
|
|
Potwierdzam , placuszki są znakomite |
_________________ ''To rewolwer w twojej kieszeni, czy po prostu przyjemnie ci mnie widzieć?"
"Rzeczywistość jest wynikiem braku alkoholu" |
|
|
|
|
ankaanka
Wiek: 32 Doczya: 28 Maj 2006 Posty: 2660 Skd: Bogumiłowice
|
Wysany: 2009-10-19, 20:17
|
|
|
Może nie tajtańszy przepis (głównie ze względu na to, że ryby nie są tanie ), ale za to banalny w przygotowaniu (choć wiele osób twierdzi, że co ma styczność z piekarnikiem, to się trudno robi, a nie prawda )
No więc: bierzemy sobie filet rybny (świeży, nie mrożony!), odkrawamy płetwy, kroimy na plastry jakie tam chcemy i obsypujemy najnormalniejszą w świecie przyprawą do ryb. Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciut-ciuteńkę oleju i układamy tęże rybcię. I znów ją olejem po wierzchu kapkę. Wkładamy toto w całości do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni) na jakieś 40-60 minut (zależy jaki gruby filet, poza tym mam zepsuty piekarnik i co ryba to inny czas, więc nie potrafię dokładnie powiedzieć ile ma się ryba piec). Jak wyjmiemy z piekarnika, to jest gotowa do jedzenia. Sam proces jak widać trwa około godziny, ale większość czasu spędzamy siedząc przed komputerem niż w kuchni
Do tego pasuje taka oto sałatka:
pół główki kapusty pekińskiej
8 paluszków surimi (czyli mniej niż jedno opakowanie za 2,40zł)
trochę łososia wędzonego
To powyżej pokroić lub posiekać jak kto lubi, a wszystko skropić sokiem z połówki cytryny i zmieszaną w słoiczku oliwą (olejem) z wodą (po dwie łyżki), solą i pieprzem.
Oto cały mój niedzielny obiad Może do końca nie jest to coś z niczego, bo i ryba i surimi, ale na dobrą sprawę składników to dużo nie ma, więc ośmieliłam się tu to wrzucić. |
_________________ "-Jeśli nie możesz się nauczyć jeździć na słoniu, naucz się przynajmniej jeździć konno.
-Co to jest słoń?
-Rodzaj borsuka - wyjaśniła Babcia."
/Terry Pratchett - Równoumagicznienie/ |
Ostatnio zmieniony przez ankaanka 2009-10-19, 20:18, w caoci zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Nena
Doczya: 19 Lis 2006 Posty: 1743
|
Wysany: 2009-12-05, 13:10
|
|
|
Nenie dziś zachciało się coś słodkiego, pogrzebała więc na youtubie i znalazła fajny przepis na ciasto czekoladowe w 5minut.
Potrzebny będzie jedynie kubek i mikrofala.
Składniki:
-4łyżki mąki
-4łyżki kakao
-Jedno jajko
-3łyżki mleka
-3łyżki oleju
-kilka kropel aromatu waniliowego.
Wszystkie sypkie rzeczy wsypujemy do kubka, mieszamy. Dodajemy produkty płynne, ponownie mieszamy. Wstawiamy kubek do mikrofali na 3-4min i mamy ciasto. Uwaga, można dodać trochę proszku do pieczenia-ale może wylecieć z kubka.
Smacznego |
Ostatnio zmieniony przez Nena 2009-12-05, 13:15, w caoci zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mószka
Panna_M. (;
Imi: Asieńka
Wiek: 33 Doczya: 05 Mar 2007 Posty: 2329 Skd: Częstochowa
|
|
|
|
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|